БСП
БСП / netinfo
Старозагорска област е специална. Има от всичко по много – много самочувствие, много  енергия, много патриотизъм и много инат. Тук са центърът на енергетиката, духът на поетите и плодородните земи, тук е и сърцето на българския въгледобив. Старозагорци са с особен характер и аз като водач попивам от него. Това каза водачът на листата на коалиция „БСП за България” Драгомир Стойнев по време на среща между председателя на партията Корнелия Нинова, кандидати за народни представители и граждани.

Искаме промяна в държавата. Искаме държава, която да има развита икономика, да подкрепя българския производител, да се грижи за образованието, здравето на хората и сигурността, категоричен е Стойнев.

„Горд съм от кандидатите за народни представители от нашата листа. Това са едни честни и достойни хора и именно думата характер ги олицетворява. Имаме хора от всяка сфера”, допълни той.

В момента има проблем, който застрашава енергийния комплекс „Мини Марица изток”. Няма пари дори за гайки. БСП ще възроди комплекса, защото той е сърцето на българската енергетика  и ще подкрепи ТЕЦ 2. Хората ще бъдат спокойни, категоричен е Драгомир Стойнев.

„Трябва да има смяна на това управление. Да има фонд „Индустрия”, за да се развива производството. Подготвили сме закон, според който търговските вериги ще продават 50% български стоки. Субсидия няма да се плаща за декар пустееща площ, а за килограм произведен продукт. Трябва обаче да има кадри. ГЕРБ  доведоха образованието до там, то да произвежда неграмотни деца. Ще въведем един учебник по един предмет за всички ученици и той ще се пише от държавата”, каза в залата на Държавна опера Стара Загора Корнелия Нинова.

Тя допълни, че Законът за училищно и предучилищно образование ще бъде отменен, защото основата на българското образование е държавното училище, а не частното.

„Не може повече да се живее с такива доходи. Пенсиите трябва да се преизчислят. Трябва да задържим младите хора в България. Затова ще намалим данъците с 50 лева за всяко дете на месец, ако родителите са работещи. Ще облекчим лихвите. В едно общество на бедност е нужно да си солидарен, хората с високи доходи ще плащат 20% данък. На всеки три села ще има полицейски участък, а в Наказателния кодекс ще отпадне понятието маловажен случай”, коментира още лидерът на БСП.

В срещата участва и евродепутатът Петър Курумбашев. По негово предложение българските евродепутати приеха обща позиция в защита на българските ТЕЦ и въгледобива. 
 
В Стара Загора Петър Курумбашев поясни, че позицията е изпратена до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, след като самият той е разговарял с него и го е информирал, че приемането на новите изисквания, предложени от Комисията т.нар. по-високи степени на сероочистване би означавало България да се лиши от 45% от своята енергетика.
Курумбашев обясни, че е апелирал към  Министерството на околната среда и водите и Министерство на енергетиката да изготвят обща позиция, след което да се организира среща със заместник-председателя на Еврокомисията Юрки Катайнен, комисаря по околна среда Кармену Вела и комисаря по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, в която да участват както съветник на президента Румен Радев, така  и българските евродепутати от всички политически сили. Това, според Курумбашев, би означавало „демонстриране на единна национална позиция“.