водородно гориво
водородно гориво / netinfo
На 30 май в Стара Загора всеки, който желае, ще може да седне зад волана и да направи тест-драйв с автомобил, работещ изцяло с водородно гориво чрез водородна горивна клетка - TOYOTA MIRAI FUEL CELL. Това ще бъде възможно в рамките на Деня на водородното гориво и технологии, който се провежда по повод десетата годишнина на Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород".

Събитието ще даде възможност на участниците да научат повече за предимствата на горивните клетки и водородните технологии, за визията на Европейския съюз по отношение водородните технологии, както и за актуалните проекти на европейско и национално ниво. Ще бъдат представени образователни филмчета, както и демонстрационни инсталации.

Инициативата се реализира с помощта на БАН, Българското водородно общество, Община Стара Загора, Регионален академичен център (РАЦ) Стара Загора, Холдинг ЗАГОРА и Мол Галерия.

Технологиите за горивни клетки и водород имат голям потенциал за постигането на нисковъглеродна икономика, осигурявайки енергийно захранване за различни приложения, без отделяне на вредни емисии. Горивните клетки са надежден и гъвкав ресурс, който може да има най-различни приложения - от автомобили, мотоциклети, кораби, автобуси, жилищни  сгради до металургични комбинати. Клетките могат да бъдат захранвани с водород, който от своя страна се произвежда от 100% възобновяеми източници, като например вятърна или слънчева енергия. Освен това, излишната енергия, произведена от тези източници, може да се съхранява под формата на водород за ползване през периоди с недостиг на слънчева енергия или вятър.

Съвместно предприятие "Горивни клетки и водород" е уникално европейско публично-частно партньорство, което работи за ускореното навлизане на пазара на технологиите, базирани на горивни клетки и водород. Тези технологии имат огромен потенциал за декарбонизацията на транспорта и диверсификацията на източниците на енергия. Те допринасят за намаляване на емисиите на парникови газове, позволяват повишаването на дела на възобновяемите енергийни източници и, поради ефективността си, значително намаляват общото потребление на енергия.