/ netinfo
Личните оръжия - револверните саби на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат показани в откриващата се тази вечер в Художествената галерия на Казанлък историческа експозиция, подредена в Художествена галерия и посветена на 150 години от подвига на четата на двамата войводи. Експозицията е под надслов: „150 години подвиг и памет".

Оръжието на Стефан Караджа идва от Русенския исторически музей, където се съхранява, а на Хаджи Димитър - от Варненския музей. Организатори на изложбата са шест институции - Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа” заедно с Художествената галерия, Регионалните исторически музеи във Варна, Сливен и Русе и Държавен архив-Стара Загора.

Представиха книга за великите старозагорци

В изложбата ще бъдат показани и литографии от фондовете на ИМ-Сливен. От Държавния архив в Стара Загора ще бъде показан списък на четниците, направен през XIX век, както и документът за полагане на основния камък за параклиса, който  все още не е издигнат, картини и артефакти от фондовете на НПМ „Шипка-Бузлуджа”,показващи пътя на четата. 

По време на откриването на експозицията ще бъде представен и юбилейният вестник, посветен на годишнината: „... Дойде като буря, като сън премина...”, Изданието, което е в тираж 2 000 броя и ще се разпространява безплатно,  съдържа материали и статии от известни учени историци и музейни работници. .

Кулминацията на проявите, посветени на двамата герои и техните сподвижници е на 14-ти юли под връх Бузлуджа, където е и лобното място на хаджи Димитър. Членове на младежката организация на ГЕРБ в Казанлък с финансовата помощ на депутата от ГЕРБ Борис Кърчев, възстановиха и почистиха паметната плоча в града, посветена на Стефан Караджа.