В Казанлък обсъдиха проектобюджета на общината за 2012 година
В Казанлък обсъдиха проектобюджета на общината за 2012 година / Община Казанлък

При широк обществен интерес премина общественото обсъждане на проекта за бюджет на Община Казанлък за 2012 г., представен от кмета Галина Стоянова.

В обсъждането от страна на общината участваха заместник-кметовете Петър Косев, Лилия Цонкова и Даниела Коева, както и директор на дирекция „Финанси и бюджет" Димитър Димитров. В препълнената камерна зала на ДК „Арсенал" присъстваха кметове на населени места, общински съветници, представители на бизнеса, на неправителствени и младежки организации, спортисти, деятели на културата, много
граждани, някои от които бяха специално дошли от населените места, медии.

Предложеният проект за бюджет е в размер на 33 647 744 лв., в т.ч. за
делегираните държавни дейности 18 810 073 лв. и за местни дейности 14 837 671 лв. За дофинансиране на делегираните държавни дейности е предвиден ресурс от 1 716 039 лв. за сметка на приходите от местни данъци и такси.

В Казанлък обсъдиха проектобюджета на общината за 2012 година
netinfo

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова подчерта, че годината няма да бъде лека, предвид наследените 6 млн. задължения, от които 4 243 000 са задължения по неизгодните договори за горива и храни, за домовете за възрастни хора, за детските градини. Към тях се прибавят 400 хил. лв., които трябва да се платят от общинския бюджет по Интегрирания воден проект. Етап 1 за направени непредвидени в проекта и по тази причина непризнати разходи. Необходимо е още да се изплатят 1 586 981 лв.
към фирми, с които е сключено споразумение за разсрочено плащане по задължения от 2008 г. насам, за изплащане на неизплатени адвокатски хонорари, за които има съдебно решение.

Всички тези задължения, които са в допълнителна тежест на общинския
бюджет, няма откъде да се наваксат, подчерта кметът Стоянова, освен от принципност и прозрачност при разпределение на общинските средства. Галина Стоянова посочи конкретно какво се предвижда да се направи през 2012 г.

По отношение на пътната инфраструктура в града, която е една от най-коментираните и критикувана от гражданите за лошото състояние през последните години, кметът на община Казанлък посочи акцентите - активна работа за нейното подобряване, като се се започне с проектиране с цел асфалтиране на пътната артерия по южната дъга на града от ул. „Чаталджа" по улицата, минаваща под автогарата; отваряне на западната дъга, преасфалтиране на малките улички в центъра на града, които са
в крайно окаяно състояние, както и ред други улици. Предвидени са редства за проектиране и реконструкция на Младежкия дом и оформяне на зала за радостни ритуали, каквато Казанлък няма от много години, ще се работи по ремонта на спортна зала „Севтополис", на Детската млечна кухня, която ще се превърне в кухня-майка за детските заведения и социалните домове за възрастни хора, разширяване на гробищния
парк, проектиране на кв. „Кулата", част от който придоби известност като кв. „Люляк", и кв. „Крайречен" и редици други дейности. В населените места всички капиталови разходи са съобразени с направените от кметовете предложения.

1 212 635 лв. са предвидени в общинския бюджет за Фонд за съфинансиране по програми и проекти на ЕС. Предивиден е Фонд „Читалища" за дофинансиране на читалищната дейност, като разпределението на средствата ще става по определени критерии чрез проекти на самите читалища. Специална Наредба ще регламентира
разпределението на средствата за спорта. Ще има и Младежки календар в размер на 30 000 лв. за младежки дейности.

В Казанлък обсъдиха проектобюджета на общината за 2012 година
netinfo

Присъстващите граждани поставиха много и разностранни въпроси за
минералните извори, за билетите за пенсионерите, за доброволческите дейностите на младежките организации, за културата, спорта и много други, на които кметът на община Казанлък и заместник-кметовете дадоха конкретни отговори.