В Инспекцията по труда е постъпила жалба за нарушение в болницата
В Инспекцията по труда е постъпила жалба за нарушение в болницата / DarikNews.bg

В Инспекцията по труда в Стара Загора има постъпила жалба от медицински работник в МБАЛ „Проф..д-р Стоян Киркович"-Университетска. Жалбата е за това, че медицинският работник, който доброволно напуска здравното заведение, е принуден от изпълнителния директор да подпише декларация, че повече няма да се върне на работа там. Такива декларации обаче нямат правна сила, категоричен е Йордан Йорданов от Инспекцията.

От началото на годината Инспекцията по труда е извършила 715 проверки. Констатирани са общо 3725 нарушения, информира Йордан Йорданов.
От тях 2079 са за безопасни и здравословни условия на труд, 1641 по Кодекса на труда, 1 по Закона за насърчаване на заетостта и 4 по Закона за държавния служител. Съставени са 96 акта. Издадени са 3638 предписани, спрени са 4 машини и съоръжения, 5 работника са отстранени.

49 наказателни постановления за 106 350 лева са влезли в сила.

„Сега започнаха да взизат в сила постановленията за нарушения на „Ремотекс" Раднево. До момента няма платено постановление", коментира още Йордан Йорданов и допълни, че близо 5 месеца работниците от предприятието са в платен престой.