Ученици посетиха центъра по телематика в общината
Ученици посетиха центъра по телематика в общината / DarikNews.bg

Ученици от четири старозагорски гимназии - ГПЧЕ" Ромен Ролан", ПМГ „Гео Милев", ПГАСГ" Лубор Байер" и ПГ по електроника „Джон Атанасов" посетиха община Стара Загора, за да се запознаят с проекта за модернизация и развитие на устойчив градски транспорт на тема: „ Въвеждане на информационна система (телематика) в община Стара Загора", част от цялостна интелигентна система за управление на транспорта.

Гимназистите разгледаха информационно - управленския център по телематика, който се намира в сградата на общината.

Системата включва инсталиране на електронни информационни табла, подаващи информация в реално време, на всички съществуващи спирки на градския транспорт (119 на брой). Предлагат се следните функции:
- Обмяна на информация в реално време между контролните центрове на системата и централната база данни;
- Осигуряване на двупосочна телекомуникация между превозните средства и контролните центрове;
- Осигуряване на електрозахранване за "умни (смарт) спирки"

Въвеждането на телематика предостави възможност за по-сигурни, удобни и лесни за употреба услуги в градския транспорт на Стара Загора чрез осигуряването на точна, надеждна и навременна информация за услугите по спирките на МГТ.

Информационните системи в реално време по принцип предоставят както информация в реално време, така и информация за разписанията на спирките, уебсайтове и мобилни устройства. Информацията в реално време може също така да се предоставя чрез интерактивни терминали и плазмени екрани на главни локации на трафик, като големи пазарни центрове, обществени сгради и др. Показваната информация е основно за времето на пристигане и проблеми с транспорта за деня, ако има такива.