Тържествено изпращаме 32-ри контингент в Афганистан
Тържествено изпращаме 32-ри контингент в Афганистан / DarikNews.bg, архив

Тържествен ритуал по изпращане на 32-ри контингент от Българската армия за участие в операцията на НАТО „Решителна подкрепа" в Афганистан ще се проведе на 13 септември от 16.30 часа на площада пред общината.

Контингентът е подготвен във военно формирование 48430 - Стара Загора и е с обща численост от 91 военнослужещи (82 мъже и 9 жени). Състои се от национален елемент, механизиран взвод (71 военнослужещи, от които 64 мъже и 7 жени), щабни офицери, екип от съветници за обучение на афганистанските сили за сигурност, група за охрана и групи от специалните и специализирани служби.

Поканени са министърът на отбраната Николай Ненчев, началникът на отбраната ген. Константин Попов, командващия СКС генерал-майор Любчо Тодоров, командирът на сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Национален командир на 32-ри контингент е полковник Андрей Тодоров Мецов от Дирекция „Стратегическо планиране" на Министерство на отбраната на Република България.

Помощник национален командир на контингента за Кандахар е подполковник Георги Петров Манев от военно формирование 46430 - София;

Командир на механизирания взвод е капитан Иван Колев Пипов от военно формирование 48430 - Стара Загора.