Търговската гимназия вече е общинска
Търговската гимназия вече е общинска / DarikNews.bg

Изключително важен за Стара Загора договор подписаха кметът Живко Тодоров и собствениците на част от сградата на Търговската гимназия "Княз Симеон Търновски". По този начин приключи една над 20-годишна сага - до 2011 година част от сградата и двора са били държавна, частна и общинска собственост, а през същата година МРРБ прехвърля държавната собственост на общината. До 2011 година местната администрация е плащала месечен наем на собствениците в размер на 1441 лева. След водените дела наемът е достигнал близо 38 000 годишно.

„Дълго време са се водили преговори със собствениците, водени са и дела, но днес успяхме да защитим интереса на младите хора и на всички старозагорци. Преди 3-4 месеца постигнахме договореност за сума, която няма да ощети общината", посочи кметът Живко Тодоров.

С подписания договор общината придобива 2/3 от сградата, която да момента беше частна и дворно място над 2900 кв.м. Местната администрация се задължава да изплати 800 000 лева на петимата собственици на две вноски, като първата ще бъде преведена до няколко дни, а втората - до края на юни 2017 година.

Чрез придобиването на сградата от общината вече е възможно училището, чиято основна част е от 1921 година, да бъде ремонтирано. Търговската гимназия е включена в Програмата „Региони в растеж". До края на септември общината трябва да представи проект за ремонт на стойност 1,4 млн.лв. Друго училище, което ще кандидатства по Програмата е Ветеринарната гимназия с проект за 1,3 млн.лв.