Топло има, ако се плаща
Топло има, ако се плаща / netinfo

Казанлъшката Топлофикация има техническа готовност да пусне отоплението за гражданите.
Дружеството е финансово обезпечено откъм средства за суровини, благодарение на кредитиране от собственика, като ежедневно авансово се предплаща газта.
Това заяви Михаил Ковачев- управител на топлофикационното дружество.
Предстоящият отоплителен сезон е непредсказуем, твърдят от казанлъшката Топлофикация.
Ако ДКЕВР одобрят почти 30% увеличение на газта, 12% на топлинната енергия, при положение, че 80% от разходите на Топлофикация са за гориво, това означава, че на 100 % ще се изчерпят всички резерви авансов.
При тези високи нива на отоплението с газ, на практика ще се получи ситуация от преди няколко години- хората няма да имат финансовата възможност да покриват сметките си.
Така ситуацията в Казанлък, в която изпадна казанлъшкото дружество, сега ще се повтори за всички други в страната, твърди Ковачев.


Според него проблемът със сметките за топло ще дойде месец след старта на отоплителния сезон. Сериозни затруднения при плащането се очаква да имат и училищата с делегирани бюджети, повечето от окито на практика нямат средства затова.


1 млн. 300 хиляди лева са задълженията към Топлофикация на битовите абонати от Казанлък, като в последните два месеца чрез различни схеми на плащания дружеството успява да събира между 5 и 6 хиляди лева месечно.
10 са жилищните блокове, които са се включили от началото на септември отново към Топлофикация.


От казанлъшката Топлофикация не приемат упреците на депутати и представители на различни институции , че заради невъведени когенерационни мощности загубите на топлинна енергия са големи. От миналата година на територията на дружеството в Казанлък работи една когенерационна мощност , като се водят разговори и за втора.