Теглим заем най-вече за здраве и ремонт вкъщи
Теглим заем най-вече за здраве и ремонт вкъщи / Sofia Photo Agency, архив

Българите теглят заеми най-вече за здраве и за ремонт вкъщи, показва проучване на компания за бързи кредити и българското поделение на фирмата за маркетингови проучвания GfK, проведено през април 2015 г.

Изследването е направено сред 8040 клиенти на фирмата в осем държави - България, Чехия, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Литва и Мексико. В България, където проучването се провежда за пръв път, участниците са близо 400 души.

Българските клиенти на компанията вземат заем най-често за здравеопазване (66 на сто) и за да правят подобрения вкъщи (59 на сто). Европейските респонденти изтъкват като най-честа причина за теглене на заем неочакваните разходи (34 на сто), обединяване на задължения (29 на сто) и подобрения в дома (26 на сто), сочи изследването.

Почти 60 на сто от българските респонденти казват, че техни роднини или приятели са се обръщали към тях за финансова помощ през последните 6 месеца и това ги поставя сред първите по този признак сред всички страни, включени в проучването. Съответно, 35% от тях биха изтеглили пари, за да помогнат на близките си. Това е много висок процент и показва съпричастността на българите към близки и приятели, средният за Европа процент на хората, готови да помогнат на близките си, е 25 на сто.

За всички европейски респонденти в анкетата способността за изплащане на взетите кредити (63 на сто) и крайната сума за изплащане (51 на сто) са водещите фактори, когато теглят заем.

Изследването показва също, че българите са значително по-оптимистично настроени за развитието на икономиката (32 на сто) в сравнение с останалите участници (23 на сто). Подобна тенденция има и в показателите, отразяващи начина, по който българите виждат своето финансово състояние през следващите 12 месеца спрямо европейците.

Източник: БТА