Съдът казва за съветниците в Казанлък в петък
Съдът казва за съветниците в Казанлък в петък / netinfo
За 15,30 часа в петък – 11-ти януари е насрочено последното заседание по дело 459 на Административния съд в Стара Загора. Делото е за избора на общински съветници в Казанлък.
Срещу този избор в жалба от 5-ти ноември миналата година на четири политически сили и един независим кандидат за общински съветник се оспорваха получените изборни резултати и направеното разпределение на мандатите на съветниците.
На последното заседание- 8-мо поред Административния съдия Ирена Янкова трябва да прочете решението по казуса на съда.
Според запознати- два са варианти за решение: или касиране на избора за съветници или не.
През декември математическа експертиза, поискана от жалбоподателите- партиите “БСП, “Новото време”, коалиция “Социалдемократи” , партия “Ред, законност и справедливост” и Цветанка Пискова- независим кандидат за общински съветник доказа че има промяна на общинската избирателна квота и на тази база последвала промяна на броя на мандати в общински съвет за някои политически сили.
Съгласно експертизата, достатъчен брой гласове за място в общинския съвет имаше и Цветанка Пискова-кандидат за независим общински съветник.
Повторно ръчно броене и разпити на членове на секционни комосии поискаха представители на жалбоподателите и ответниците в рамките на процеса. Съгласно Законът за изборите- тримесечен е срока, в който подобни казуси трябва да бъдат решени.
Несъгласните с решението на Административния съд в Стара Загора могат да го обжалват през Върховния административен съд в София.
Окончателният срок за произнасянето на върховните съдии по казуса е 5-ти февруари.