Старозагорски деца учат калиграфия и китайски език
Старозагорски деца учат калиграфия и китайски език / netinfo
Старозагорски деца учат калиграфия и китайски език
71014
Старозагорски деца учат калиграфия и китайски език
  • Старозагорски деца учат калиграфия и китайски език

От новата учебна година в СОУ „Максим Горки" в Стара Загора ще има паралелка с изучаване на китайски и руски език. Училищното ръководство очаква одобрението на план-приема за бъдещите гимназисти в най-скоро време.

Дотогава, разделени в няколко групи, деца от училището усвояват тънкостите на калиграфията и научават първите си думи на китайски език от 25-годишния доброволец по програма на Институт „Конфуций" Донг Хао.

Той е зодия лъв, а според китайския хороскоп е роден в Годината на Дракона. Здравей, благодаря, довиждане, са първите думи, които децата усвояват. Знаят ги вече и другите ученици и преподаватели, които не посещават уроците на китаеца. Той споделя, че първото нещо, което му направило впечатление в България е красивата природа. Харесва му още чистият въздух и позитивното отношение на старозагорци към него. Младият доброволец се вълнува от спорт, но е привлечен от тайните на българската кухня, а кулинарните си умения вече няколко пъти е демонстрирал пред учителите от гимназията. Разказва, че децата изучават китайския език с интерес, въпреки че в часовете са малко недисциплинирани, но това го мотивира да търси различни начини и похвати, с които да задържи вниманието им-разказва им за страната си, за различните фестивали и обичаи. Силно впечатлени били обаче от калиграфията и заради това ги учи как се изписват китайските йероглифи.

Донг не крие, че проявява интерес към нашия език и обещава, че при следващото си посещение в страната ни ще си наеме учител по български, защото усвояването на различни езици по думите му е богатство, което всеки трябва да притежава. Освен, че преподава на учениците, китайският учител подготвя магистратурата си, която ще защити през юни.

Какво още разказа младият китайски преподавател може да чуете в прикачения звуков файл.