Неофит
Неофит / netinfo
Деца подариха на българския патриарх икони, рисувани от тях
Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Киприан, десетки миряни, представители на старозагорската епархия, областният управител Гергана Микова, зам.-кметът Иванка Сотирова посрещнаха патриарх Неофит пред Катедралния храм „Св. Димитър” в Стара Загора.
 
Българският патриарх е в Стара Загора, за да присъства на тридневните официални чествания на 50-та годишнина от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий.
 
В двора на храма българският патриарх Неофит получи като дар две икони-на Св.Арх. Гавраил и на Св.Йоан Рилски. Подариха му ги Вяра Илиева и Елена Стефанова, които са от ателието по иконопис към Неделното училище при храм „Св.Троица” и сами са изрисували иконите.
 

Неофит
netinfo


От 17:00 часа в храм „Св.Димитър” Негово Светейшество отслужи вечерня, а в 17:30 часа започна заупокойната молитва на гроба на приснопаметния владика Панкратий, който се намира в двора на църквата.
 

Неофит
netinfo


Утре от 10:00 часа, патриархът ще открие научната конференция „Старозагорският митрополит Панкратий като образец на всеотдаен архиерей, духовен наставник и общественик“. Тя ще се проведе в общинската зала „П.Р.Славейков“ при вход свободен. Кулминацията на честванията е в неделния 1 октомври, когато от 9  часа в храм „Въведение Богородично“ Светейшият Патриарх ще оглави Божествената Св. литургия.