Сметище обгази села
Сметище обгази села / netinfo

Сметището на Мандра баир отново създаде екопроблем за жителите на селата Християново, Еленино, Богомилово и Ракитница заради пожар, който причини замърсяване на въздуха.

Тази сутрин вместо да са в кабинетите си кметовете на тези села дойдоха пред бариерата на сметището, за да проверят на място ситуацията, след като телефоните им са прегряли от обаждания на жители заради лошия въздух и неприятна миризма.

За Еленино този проблем е поредният, след като втори ден там няма вода. Водата е спряна с предписание на РИОКОЗ.

Как сметището навреди на жителите на околните села чуйте от кметовете на Християново, Богомилово и Еленино - Димка Минчева, Петър Коев и Съби Димов - в звуковите файлове.

Междувременно от екоинспекцията оповестиха резултатите от проверката на сметището.

"Във връзка с постъпил сигнал от жители на село Еленино за замърсяване на атмосферния въздух в селото в резултат на димене на депото за неопасни отпадъци в местността "Мандра баир" експертите на РИОСВ - Стара Загора извършиха незабавна проверка днес", се казва в прессъобщението. "На място бе установено димене на югозападния склон на работния участък на депото на площ от 20 декара. Към момента на проверката "Нелсен-чистота" ООД като оператор извършва запръстяване на отпадъците за потушаване на дименето. Най-близко разположеният пункт "Зеления клин" в Стара Загора от Националната автоматизирана система за контрол качеството на атмосферния въздух в Стара Загора до 14 часа не е регистрирал превишение на нормите по наблюдаваните атмосферния замърсители", съобщават от екоинспекцията.