/ Thinkstock/Getty Images
Шест случая с положителни резултати на грипен щам тип А (H3N2), са регистрирани в Стара Загора. Двама от заболелите са деца на 3 и 4 години и четирима са лица между 40 и 60-годишна възраст. Предоставени за изследване в Националната референтна лаборатория по грип и ОРЗ към Националния център по заразни и паразитни болести в София са 13 проби.
 
Проф. Кантарджиев: Мръсният въздух подпомага вирусите

От 26 ноември до 2 декември в РЗИ са регистрирани 292 случая на остри респираторни заболявания
, със заболяемост 214.22 на 10 000 население, при 235 случая през предходната седмица, със заболяемост 176.07 на 10 000 население. Наблюдава се покачване на заболеваемостта от остри респираторни заболявания, което е характерно за сезона, но регистрираните стойности не са епидемични.
 
В сезона на гриповете и настинките - най-добрите имуностимулатори и как да се пазим

РЗИ продължава ежедневно да следи стойностите на острите респираторни заболявания и при необходимост ще предприеме съответните противоепидемични мерки за ограничаване на разпространението на грипната инфекция.
 
Специалистите препоръчват:

Да се избягват затворени пространства, където се събират много хора; често проветряване на помещенията, където престояват повече хора; избягване на разтъркването на очите, пипането в носа и храненето с неизмити ръце;

Как да спрем вирусите? (ВИДЕО)

Носенето на маска възпрепятства разпространението на вируси в помещението, ако я носи болният човек. Трябва да се има предвид, че за да е ефикасна, маската трябва да се сменя на всеки 2 часа.

Спазване на добра лична и обществена хигиена. Препоръчваме заболелите да търсят своевременно медицинска помощ и да се избягва самолечение, а общопрактикуващите лекари да назначават своевременно антивирусна терапия.