паметник
паметник / netinfo
Община Стара Загора организира тържествено честване на 1 ноември-Деня на  народните будители. Празничното шествие на ученици и учители започва в 10.00 часа и ще се осъществи в два лъча. Единият ще тръгне от парк „Пети октомври“ , а другият от Храм „Свети Теодор Тирон“, където от 9.00 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия в памет на Митрополит Методий Кусев.

Двата лъча ще се съберат пред паметника на Митрополит Методий Кусев в началото на едноименния парк.  Там в 11.00 часа ще започне Общоградски ритуал за преклонение и признателност към делото на народните будители.

В навечерието на празника на 31 октомври от 18.00 часа в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ ще се състои официалното връчване на наградата „Анастасия Тошева“ на Община Стара Загора и наградата „Будител на Стара Загора“ на Съюза на учените. Ще бъде представен и документален филм за живота и делото на Митрополит Методий Кусев.

Културните институти в Стара Загора също са подготвили множество инициативи за празника.Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ и Къща музей „Гео Милев“ организират премиери на книги, в Художествената галерия ще има концерт на смесена хор „Родина“, а Драматичен театър „Гео Милев“ представя монодрамата „Щурчето“.