/ Dariknews.bg, архив
Регионален исторически музей-Стара Загора организира безплатна музейно-образователна програма "Памет за будителите". Тя е по повод 1 ноември и включва беседа с презентация за ученици, посветена на просветители и обществени дейци, свързани със Стара Загора, като Александър Екзарх, Захарий Княжески, Теофано Попова, Анастасия Тошева, Атанас Иванов, Димитър Наумов, Митрополит Методий Кусев.
 
Премиера на „Хубавата Елена“ на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Беседите ще се провеждат в Зала № 33 на музея на 30 и 31 октомври. Участието в тях е с предварителна заявка на телефони  042/919-214, 0884477128 и 0884477060.
 
На 1 ноември-Ден на народните будители, музеят обявява „Ден на  Отворени врати“. От 14 часа, в Зала 33 ще се проведе специализирана беседа на тема “Възникване на новобългарското образование във Възрожденска Стара Загора“, с лектор Петьо Мирчев. 

От 17,30 ч. в Архитектурен комплекс „Музей на религиите”  се открива изложба "За правда и човечност” и  кръгла маса, посветени на 150 години от рождението на Видински митрополит Неофит. Организатори са Видинска Света Митрополия, Старозагорска Света Митрополия, Централен държавен архив, Държавен архив Видин, Община Стара Загора, Регионален исторически музей-Стара Загора, Държавен архив-Стара Загора.