Приеха Бюджет 2012 на община Стара Загора
Приеха Бюджет 2012 на община Стара Загора / DarikNews.bg

Час и половина дебати в зала предшестваха приемането на бюджета на Община Стара Загора за 2012 година.

Този бюджет има повече достойнства, отколкото недостатъци, посочи кметът Живко Тодоров. „Най-голямото предимство е, че са заложени пари за съфинансиране на европейските програми. Това е единственият начин в период на криза да разчитаме на свежи средства и инвестиции". Председателят на Комисията по бюджет и финанси Пламен Йорданов определи бюджета като реалистичен, балансиран и коректно изготвен.

79 495 776 лева са заложени в бюджета на община Стара Загора за 2012 година, като най-голям дял са разходите за образование.

„Предложеният бюджет осигурява ли някакъв темп в развитието на общината и до каква степен се задоволяват потребностите на гражданите?", попита в зала ръководителят на групата съветници от Коалиция "БСП и ПБС" Илия Златев. Според него чрез завишените такси се тества социалната търпимост на хората. „Този подход за нас е абсолютно неприемлив. Исках чрез този бюджет да проличи ясната и категорична ангажираност на администрацията за осигуравянето на повече приходи", посочи той.

„Търсите проблеми в проекта за бюджет, а в същото време не сте лоялен към общината. Предавате документи с невярно съдържание. В момента подготвяме отговор към вашата фирма, че бяхте некоректен със снегопочистването. Вие сте общински съветник и не е редно по този начин да ощетявате общината", коментира зам.-кметът Йордан Николов. „Откога превръщаме Общинския съвет в конвент, в саморазправа за участие в обществени поръчки?", попита Илия Златев, който утре на пресконференция ще представи позицията на групата съветници от Коалиция "БСП и ПБС" по приетия Бюджет 2012 на Община Стара Загора.

Бюджетът на община Стара Загора за 2012 година бе приет с гласовете на 40 заседатели, седем бяха против, а двама гласуваха „въдържал се".