/ Булфото
Кой е единственият кмет у нас, поискал да бъде обучен за работа с BG-ALERT
Представители на МВР коментираха, че има нужда от по-ясни правила за задействане на системата BG-ALERT по време на заседание на парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. В рамките на заседанието бяха изслушани заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев и главен комисар Александър Джартов, директор на Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН).

"Съобщение в системата BG-ALERT не е било излъчено изобщо, тъй като не е било включено в заповедта за обявяване на бедствено положение. В правомощията на кметовете и областните управители е да заявят излъчване на такова съобщение", подчерта Джартов относно пожара в село Воден.

Директорът на пожарната обясни, че системата BG-ALERT може да се задейства през кметове на общини, областни управители и министри, като заявката се синхронизира с ГДПБЗН. Той добави, че когато съответните компетентни органи нямат достъп до системата, след направено искане до ГДПБЗН те създават и изпращат съобщение.

За да получи достъп, обаче, компетентният орган трябва да е преминал обучение за работа със системата. Само и единствено кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е поискал да бъде обучен за работа със системата BG-ALERT, стана ясно още в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред.

Джартов отбеляза, че ГДПБЗН си взаимодейства с мобилните оператори за подобряване на системата, като уточни, че тя може да се надгражда. "Работи се и в посока развитие на системата", увери той.

Андреана Атанасова, председател на Алианса на технологичната индустрия заяви, че мобилните станции на операторите са работили без прекъсване, имало е покритие, дори е отчетен по-голям трафик от обикновено, който е бил обслужен. Атанасова също така отбеляза в изказването си, че операторите са работили заедно с МВР по внедряване на системата BG-ALERT, правени са тестове, които са били успешни.

От своя страна заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев заяви, че са необходими законодателни промени по отношение на системата. "Трябва много детайлно да разгледаме наредбата, която вече е приета", смята той.

Членовете на комисията се обединиха около тезата, че системата трябва да бъде задействана бързо, да не се бюрократизира с процеса с чакането на заповед от страна на съответния кмет, тъй като бедствията се развиват бързо и най-важна е безопасността на гражданите.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС, БТА, NOVA