Представиха директора на Операта на общинското ръководство
Представиха директора на Операта на общинското ръководство / Dariknews.bg, архив

Назначеният пред миналата седмица за временно изпълняващ длъжността директор на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов днес е бил представен на общинското ръководство на града. Новият директор се е срещнал с кмета Живко Тодоров и заместник-кмета Иванка Сотирова.

Драганов пое поста от подалия оставка в края на април Петко Бонев. Бившият вече директор напусна след като стана ясно, че културната институция има сериозни финансови задължения.

Заради дълговете работещите в операта останаха без аванси за април, а първоначално имаше вариант заплатите им да бъдат изплатени на два пъти. По тази причина дори бе започнат символичен протест, но той бързо бе отменен след като възнагражденията все пак бяха изплатени в пълен размер.

Очаква се официалното представяне на новия директор да стане факт следващата седмица. По всяка вероятност той ще ръководи операта с помощта на борд, в който влиза и той самият. В борда ще участва и адвокат Милен Шопов, родом от Стара Загора и син на тенора от Старозагорската опера Атанас Шопов. Останалите членове на борда ще бъдат представени официално след 10 май.

По негово желание и лични причини поста главен диригент на операта напусна и маестро Георги Димитров. Той бе назначен на поста в началото на 2015 г.