Предизпитни вълнения
Предизпитни вълнения / netinfo

За 1 443-ма тийнейджъри от областта и за техните семейства нощта срещу 19-ти юни ще се окаже най-кратката.

Утре,точно в 9 часа ще бъде поставено началото на изпита по български език и литература за прием след седми клас в държавните и общинските училища.

Децата трябва да заемат местата си в изпитните зали поне 15 минути преди началото на състезанието. Забранено е внасянето на мобилни телефони и хартия . Квесторите ще раздават химикали , а сред позволените неща е шишето с вода и шоколад/ като последна възможност за стимулиране на мозъка/.

500 души педагогически персонал е ангажиран да осигури спокойствието и сигурността по време на трите изпитни часа.

Текста за преразказ ще бъде прочетен от учител по литература.Той ще запише темата върху черната дъска . Бъдещите гимназисти ще могат да четат текста в продължение на 15 минути,след което остават сами с белия лист. 50-сет са изпитните въпроси в теста.

Учениците да прочетат указанията в изпитните книжки и да следват стриктно инструкциите , посъветва часове преди големия ден началникът на Регионалния Инспекторат по образование в Стара Загора Любомир Любенов.

Три са училищата в Стара Загора , в които бъдещите гимназисти ще държат изпит по български език и литература - VОУ”М.Станев”, VІОУ”Св.Никола” и ГПЧЕ”Р.Ролан”. В Казанлък училищата са ОУ"Н.Вапцаров" и Гимназия "Акад.П.Стайнов".

Верните отговори от теста и текста за преразказ ще бъдат публикувани на сайта на Министерството на образованието и науката след 13.30 часа.

1 430-сет са местата в държавните и общинските училища в Старозагорска област , определени от Държавния план-прием за учебната 2007-2008-ма година.