Пореден протест срещу високите цени на горивата
Пореден протест срещу високите цени на горивата / Darik News

Първият за тази година протест срещу високите цени на горивата и ниския стандарт на живот събра около 70 ентусиасти от Стара Загора и региона. Този път организаторите от Граждански съюз СИЛА бяха подкрепени и от Асоциацията на малките и средни бензиностанции.

На уреченото място, в парк "Пети октомври" до чешмичката, отначало се бяха събрали не повече от 30 души да протестират. "Ако бяхме обявили, че ще правим безплатна дискотека или ще раздаваме безплатни бира и кебапчета, щеше да има хора", ядосваха се младежите.

Пореден протест срещу високите цени на горивата
netinfo
Трикольор с надпис „Не искаме Европа, не искаме пари, а - бирата, дизелът и бензинът - на старите цени" издигнаха старозагорци. Със знамена и скандирания протестиращите преминаха през цялата пешеходна зона по бул. "Цар Симеон Велики". Шествието прикючи пред паметника на Св. Георги Победоносец в парка на Алана.

Пореден протест срещу високите цени на горивата
netinfo
Протестът е национален и е организиран от Граждански съюз СИЛА в 27 български града. Продиктуван е от скока на цените на бензина през последните два месеца, който премина границата от 2,50 лв. за литър. Протестиращите настояват цената да бъде смъкната до 2,20 лв. за литър и се заканват, ако исканията им не бъдат взети под внимание, да направят голям митинг пред Народното събрание.

Представители на Асоциацията на малките и средни бензиностанции в страната повдигнаха въпроса, защо в България се облага с данък акциза на горивата.