“Парк, а не блокове” поискаха на мирно шествие
“Парк, а не блокове” поискаха на мирно шествие / Dariknews.bg

Въпреки студа, около 80 старозагорци излязоха на мирно шествие в подкрепа на парк "Бедечка".

Екозащитниците преминаха по централния булевард с плаките "Долу ръцете от Бедечка", "Парк, а не блокове",скандирания "Искаме си парка" и се събраха на площада пред община Стара Загора.

Целта ни е да спасим парка от застрояване, припомни Йордан Йорданов."Доволен съм, че за кратко време старозагорци разбраха какво се крои да се случи там-застрояване. В околностите на града ни има достатъчно места, в които да се направи нов квартал.Друг е въпросът дали ще има кой да го обитава, защото според последното преброяване старозагорци са намалели с 10 хил. души".

Защитникът на парка призова старозагорци да присъстват на заседанието на Общинския съвет, на което ще се реши бъдещето на "Бедечка".

Сесията започва утре от 9 часа. Кметът Живко Тодоров ще предложи в дневния ред да бъде включена точка, според която се променя Общия устройствен план на града, касаещ парка, като така ще се защити обществения интерес за запазването му при граници: ул. „Августа Траяна" на юг, алеята на предприятие „Труд" на север, ул. „Иван Вазов" на запад, ул. „Хан Тервел" и пътя за с. Люляк на изток.
В предложението до Общинския съвет се казва, че е много тревожен фактът, че в изградените и много посещавани големи паркове, като парк „Бедечка", са налице реституирани частни имоти. С последната актуализация на Общия устройствен план, там вместо парк и зона за отдих е предвидено цялостно застрояване от ул „Христина Морфова" - на север, до алеята към предприятие „Труд", до ул. „Августа Траяна", а на север от нея за смесено обществено и делово обслужване и жилищно строителство. Така практически паркът се унищожава в голямата си част, като застрояването се доближава много до езерото „Загорка", голяма е вероятността ценните растителни и животински видове от екосистемата на река Бедечка да изчезнат, са част от мотивите за предложението.