ученици изпит матура
ученици изпит матура / iStock/Getty Images
Разрешава се присъствието на ученици, студенти и докторанти на територията на институции от системата на училищното образование, както и на територията на висшите учебни заведения, за осъществяването на дейности по приключването на учебната година, е записано в заповед на кмета Живко Тодоров.
 
Позволено е провеждане на практически обучения и изпити по практика, когато е невъзможно тези дейности да се реализират от разстояние, в електронна среда и/или е неотложно реалното присъствие. В тези случаи, ръководителите на институциите създават организация за стриктното спазване на всички противоепидемични мерки.
 
Остава забранено провеждането на масови спортни мероприятия на открити и на закрити места-в спортни центрове, фитнес зали, клубове и др.
 
Изключение от забраната се допуска за колективно спортуване, за аматьори до 12 участници, без състезателен характер, без публика и само на открити места и за фитнес центрове и зали, при заетост на местата, не повече от 10 души, за груповите занимания и не повече от един човек на 4 кв. м площ.

Не се разрешават посещенията на закритите търговски площи на заведения за бързо хранене и развлечения – ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе- сладкарници, развлекателни центрове, детски и спортни съоръжения на закрито, в т.ч. и тези в търговски центрове тип МОЛ, с изключение на заведенията за бързо хранене в тях с открита площ и самостоятелен вход.