Оттеглиха за трети път предложението за терените в Лозенец
Оттеглиха за трети път предложението за терените в Лозенец / Dariknews.bg, архив

Предложението за учредяване на безсрочно безвъзмездно право на строеж на хора с установени жилищни нужди в имоти, частна общинска собственост в кв. "Лозенец-разширение" за трети път не влезе за разглеждане по време на редовния сесия на Общинския съвет в Стара Загора. Предложението на кмета Живко Тодоров бе оттеглено в самото начало на заседанието на старозагорските старейшини.

„Оттегляме точката за безвъзмездно право на строеж, защото по закон е нужно терените да бъдат предоставяни възмездно“, аргументира се Тодоров. За да има интерес от хората, с по-малко възможности, е нужно оценките на парцелите да бъдат адекватни, стана ясно от думите на градоначалника.

„Администрацията предлага вариант, който кореспондира с действителността. Парцелите не притежават нито електроснабдяване, нито водопровод и канализация, не са и атрактивни. Данъчните им оценки не са актуални – те са по-високи от пазарната стойност. Причината е, зонирането на Стара Загора. В момента те попадат в „Трета зона“, а ние предлагаме да бъдат включени в „Пета зона“. Така данъчните оценки ще отговарят на действителните качества на терените“, уточни Тодоров и мотивира новото предложение на Общинска администрация.