Откриха обновения парк Розариум в Казанлък
Откриха обновения парк Розариум в Казанлък / Пресцентър Община казанлък

Изцяло обновения и реновиран емблематичен казанлъшки парк „Розариум" бе открит официално днес. Той е част от мащабен проект, разработен от Община Казанлък преди две години за обновление на парковете „Розариум" и „Тюлбето" и свързваща ги велоалея, на обща стойност 4 млн. 870 040 лева.


Обновеният парк е със засадени десетки нови видове дървета, декоративни рози, нови кътове за отдих и игра на деца, спортни площадка, фитнес на открито, цветни беседки, фонтан и FREE WI-FI зона, осигурена от местния кабелен оператор.


На откриването кметът на общината Галина Стоянова не скри радостта си от успешната реализация на проекта, като заяви ,че общинската администрация и новото правителство са длъжник на гражданите на община Казанлък, по отношение на изграждането на територията на парка и на Национален музей на розата. Тя изрази надежда, че бъдещото правителство, за разлика от предходното, отпуснало 0 лева на община Казанлък, ще вземе предвид тази полагаща се придобивка за казанлъчани.
Кметът на Казанлък поиска „следващият кабинет да не дели кметовете на сини, червени, зелени", а да чува желанията на хората.

94 годишният емблематичен за казанлъчани парк е създаден в периода 1922-1923година, в мандата на кмета Стефан Папазов, на мястото на стари турски гробища.Идеята за него обаче се ражда през 1920 година, в мандата на градоначалника Еньо Боршуков. През 1934 година на територията на парка се изгражда и мемориален паметник, в чест на загиналите в Балканската и Първа Световни войни. В годините назад „Розариумът" се превръща във важното място в живота на казанлъчани, където се задължително се отбиват младоженци, абитуриенти, ветерани, граждани с радостни поводи. Паркът става и неделимо място от градската културна среда, местна забележителност.

В годините на демократичните промени паркът не е пощаден и от подобаващата за времето си разруха. Днес, след близо 10 месечни усилия на строители, проектанти, озеленители, паркът отново е любимо място за отдих на казанлъчани.


Специална ретроспективна изложба,съхранила паметта за парка, неговия вид и оставени емоции в годините, както и атракционно влакче за децата, с герои от любими приказки, бе част от съботния празник на казанлъчани.


За откриването на обновения парк „Розариум" в Казанлък пристигнаха представители на кабинета „Борисов", имащи сериозен принос в осигуряването на средства за неговото обновление. Тук бе и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и водачът на листата на ГЕРБ в региона Лиляна Павлова.