Оранжев и жълт код за опасно време в почти цялата страна
Оранжев и жълт код за опасно време в почти цялата страна / DarikNews.bg, архив

Предупреждения за опасно време - оранжев и жълт код, ще са в сила за събота, 16 януари. Очакват се силни снеговалежи и сериозна снежна покривка. Ще се образува и поледица, посочват синоптиците от БАН.

Оранжевият код за опасно време е в сила за 8 области на България. Той е обявен за областите Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Пазарджик, Ловеч, Габрово и Велико Търново. В тези области ще вали сняг и ще се образува снежна покривка, която до полунощ на 16-ти срещу 17-ти януари ще достигне 15 сантиметра, на места - до 20.

Снеговалежите ще продължат и с очакваното усилване на вятъра обстановката ще се усложнява.

В 13 области на страната е обявен жълт код за потенциално опасно време.
Това са Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Благоевград, Смолян, Пловдив, Кърджали и Стара Загора.

Метеоролозите на НИМХ-БАН предупреждават, че за всички области обстановката ще се усложнява.

От Агенция "Пътна инфраструктура" съветват шофьорите да тръгват на път само с автомобили подготвени за зимни условия и по възможност да избягват пътуването в областите с оранжев и жълт код.

Възможно е да се стигне до спиране на движението заради снегопочистване и превантивна обработка на пътищата.

От пътната агенция съобщават, че при усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред на Sinoptik.bg