Обсъждат създаването на закон за местния обществен посредник
Обсъждат създаването на закон за местния обществен посредник / DarikNews.bg, архив

Създаването и приемането на закон за местния обществен посредник ще обсъждат на специална среща националния омбудсман Константин Пенчев и омбудсмана на Стара Загора Павлина Делчева.

„Аз като председател на Националното сдружение на омбудсманите и колегите от Управителния съвет се отнасяме положително към идеята за създаването и приемането на такъв закон.

В момента всеки един обществен посредник у нас работи по собствения си правилник в съответната община. Тези правилници са различни - и като мандатност, и като основни положения. Ще обсъдя тази идея и с Константин Пенчев", коментира пред Дарик Павлина Делчева.

„Целта е чрез този закон да се регулира функцията не само на местните обществени посредници, но и на другите омбудсмани.

У нас има фирми, които разполагат с такъв, по предварителни мои проучвания има и академични такива - в Софийския университет, във Великотърновския университет, имаше и в Нов български университет.

Затова по някакъв начин трябва да обединим дейностите си и да бъдем максимално полезни", допълни обществения посредник на Стара Загора.