бездомни кучета
бездомни кучета / Dariknews.bg
Голяма безплатна кастрационна кампания предстои да се състои в Стара Загора. Доброволци от града и членове на неправителствени организации са поели инициативата как да се проведе тя. Програмата ще бъде насочена  предимно към бездомни животни, но стопани на домашни любимци, които  нямат възможност да извършат манипулацията, също могат да се включат в нея. Целта на програмата е да се намали популацията на бездомни животни.

Все още няма насрочена дата за старта на кампанията, тъй като организацията й изисква много – подходящо, стерилно помещение, съдействието на Община Стара Загора и разрешение от БАБХ.
 

бездомни животни
Dariknews.bg


Кастрацията е най-добрият начин да се прекрати популацията на бездомни животни, а нерегламентираното домашно развъждане е една от причините да има толкова нещастни животни. Ако някой не притежава нужния лиценз, за да развъжда, но го прави, законите предвиждат санкции. До голяма степен не са виновни хората, трябва институциите да следят дали се спазват или нарушават тези закони”, обясни Даниела Чемширова, управител на СНЦ “Любов за животните – България”, която функционира основно в района на Стара Загора.

Да се привлече вниманието на институциите – това е била целта на последния протест срещу насилието към животни в края на март в София, в който взеха участие и старозагорци.

бездомни животни
Dariknews.bg


Даниела Чемширова е една от тях. Любител на животните от дете, през 2017г. с други зоозащитници основават СНЦ “Любов за животните - България”. От тогава насам са спасени над 100 животни в риск, които са намерили своите стопани в България и чужбина. Организацията помага на изоставени или пострадали животни, като им търси приемни домове и осиновители, и дори понякога ги приютява. Така в дома на Даниела в момента живеят 11 кучета и четири котки.

“Не само, че спасяваме животни. Ние се борим отношението към тях да се промени и институциите да заработят заедно в тази посока. Хората трябва да променят нагласата си относно животните, а институциите да следят дали се спазват законите и регламентираното в тях – ЗЗЖ, НКА и най-вече чл. 325б) – “Който прояви жестокост към гръбначно животно и му причини противозаконно смърт, тежко или трайно увреждане, се наказва с лишаване от свобода до три години и с глоба до 5 хиляди лева.” Хората не са информирани, особено тези от по-малките населени места“, обясни Даниела.


В тази връзка СНЦ “Любов за животните” и Община Стара Загора са провели среща с 50 кметове на села в област Стара Загора с цел информираност за критериите за притежаване и начин на отглеждане на животни.

“Хората трябва да бъдат наясно със задълженията, които имат притежавайки животно – вадене на паспорт, регистрация в общината, поставяне на чип и ваксини. В случай, че кучето е дворно, то трябва да се гледа по хуманен начин със синджир не по-къс от 3 метра и къщичка”, обясни Чемширова.

бездомни животни
Dariknews.bg


Организациите за защита на животните апелират към осиновяване, вместо купуване на животни.

”Трябва да спрем да робуваме на породи. Животните не са аксесоар, не са мода. Нека да спрем да стимулираме индустрията по развъждане. Няма нужда да се създават нови животи, когато има толкова други за спасяване. Освен това има толкова плюсове в това да осиновиш – животните са кастрирани, обслужени, с ясен характер. Това е добро дело и така трябва да възпитаваме децата си. Хората си знаят колко и с какво могат да помогнат. Важното е всеки да го прави поне с малко храна, ласки и купичка вода в летните дни”, е мнението на Даниела Чемширова.