Областен координационен механизъм ще функционира в Стара Загора
Областен координационен механизъм ще функционира в Стара Загора / Областна администрация Стара Загора

През месец май в Стара Загора ще бъде създаден Областен координационен механизъм, в който ще бъдат поканени да се включат представители на всички институции, ангажирани на местно ниво с проблема за деинституционализацията на децата - общини, дирекции „Социално подпомагане", отдел „Закрила на детето", РЗИ, ОД МВР, неправителствени организации. Координатор по проекта за областта ще бъде Мариана Кръстева. Това стана ясно сле проведена среща между областния управител инж. Георги Ранов и зам. областния управител Мариана Кръстева с изпълнителния директор на българския клон на международната организация „Надежда и домове за децата" Георги Симеонов и Валентина Симеонова - консултант по проект „Стратегическа деинституционализация и реформа на грижите за деца от 0 до 3 г.", който бе представен по време на срещата.

„Надежда и домове за децата" започва да функционира в България през ноември 2011 г. Организацията работи приоритетно за реформиране на 31 институции за деца в страната. Тя инвестира сериозен ресурс в подкрепа на изпълнението на правителствената стратегия за деинституционализация на децата. Част от философията на организацията е всяко дете да има свой дом и семейство, в което да се чувства обичано и защитено. Основните й цели са устойчив характер на политиката по превенция и недопускане на настаняване на бебета от 0-3г. в специализирана институция, както и подкрепа на биологичните семейства при реинтеграция на децата от институциите. „Надежда и домове за децата", клон България, прилага моделa на Областен координационен механизъм като инструмент за ефективна работа на регионално ниво.

След като се запозна с проекта, инж. Ранов изрази готовност за оказване на съдействие за неговата реализация и в Старозагорска област.