Няма нова информация за източниците на обгазяване в Стара Загора
Няма нова информация за източниците на обгазяване в Стара Загора / DarikNews, архив
Няма нова информация за източниците на обгазяване в Стара Загора
59334
Няма нова информация за източниците на обгазяване в Стара Загора
  • Няма нова информация за източниците на обгазяване в Стара Загора

Няма по-различна информация от до момента известната за причините за обгазяването в Стара Загора. Към този момента няма локализиран източник и като вероятна причина се посочва автомобилният трафик. Това сочат последните данни на РЗИ, които бяха представени на вчерашното извънредно заседание на Постоянната комисия по здравеопазване и екология към Общински съвет - Стара Загора.

Срещата продължи близо три часа и на нея беше обсъден и въпросът за финализиране обединението на двете болнични заведения в града. Новата структура вече функционира, но окончателно преструктурирането ще приключи след като бъде издадено одициално удостоверение от Министерството на здравеопазването и РЗИ - Стара Загора. Това разясни за Дарик д-р Даниела Памукова - председателят на Постоянната комисия по здравеопазване към ОбС.

Структурата на обединената болница включва 18 клиники, 16 отделения с легла и 4 без легла. Около 60 сестри и 27 лекари вече са напуснали. Някои от тях обаче вече се завръщат. Общо 150 по-малко са леглата в новата структура. В абсолютна стойност се е увеличил приходът от Здравна каса след обединението. Сега сумата за обединеното болнично заведение е около 2 милиона и 300 хиляди лева. Като преди това за МБАЛ и УМБАЛ приходите са възлизали на по-малко от 2 милиона лева.

Остава да бъде решен проблемът със натрупания до момента дълг. Новото дружество няма да получи финансиране от Министерството на здравеопазването и ще търси начини за справяне със ситуацията чрез средства от Здравната каса и като развива дейности, които да увеличат приходите.

След време в управителния съвет на болничното заведение да има и представител и на общината. Предложението е на председателския съвет към ОбС, чиито представители също са присъствали на разширеното заседание на комисията.

Подробности може да чуете в прикачения звуков файл.