Нови възможности за читалищата по програма Развитие на човешките ресурси
Нови възможности за читалищата по програма Развитие на човешките ресурси / ОИЦ

Областният информационен център /ОИЦ/ - Стара Загора представи пред 50 читалища от област Стара Загора актуални възможности за финансиране на проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси".

По време на информационната среща експерт на ОИЦ разясни възможностите за кандидатстване с проекти по схема „Без граници - Компонент 1" - Фаза 2 по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". По нея до 25 октомври 2012 г. общини, неправителствени организации, фирми, синдикати, образователни и обучителни институции могат да кандидатстват за финансиране от 50 000 до 300 000 лв на проект. Допустимите дейности са проучвания на опита на държави от ЕС, обмяна на опит и информация, социални иновации и други.

Схемата „По - близо до работа" предизвика интерес сред присъстващите. По нея се предоставя възможност на заети и новонаети лица да се възползват от преференциите за транспорт до и от работното място, отдалечено на не повече от 100 км. чрез ежемесечно предоставяне на средства за направените транспортни разходи в реален размер.

Участвайки в схемата работодателите получават възможност да предоставят въвеждащо/надграждащо обучение на новонаети/заети лица, осъществявано на работното място. Средствата, които се предоставят на работодателя за обучение, са в размер на 150 лв. за всяко обучено лице.

На участниците в срещата се акцентира и на схемата „Аз мога повече", която се очаква да стартира през месец октомври във всички Дирекции Бюра по труда. Бюджетът на схемата е увеличен с 50 млн.лв., поради интереса на заетите лица за обучение чрез ваучерния механизъм, с който се постига бърз и улеснен достъп на всички желаещи да повишат професионалната си квалификация, да подобрят езиковите си умения и дигитална компетентност.