Над 130 кучета от приюта вече имат нов дом и стопани
Над 130 кучета от приюта вече имат нов дом и стопани / Общински приют за безстопанствени животни
Нов Общински приют за безстопанствени животни ще има в старозагорското село Могила. Средствата са осигурени след като съветниците приеха промяна по бюджета на община Стара Загора. Сегашният приют е от 2004 година и е изграден на територията на кв. “Зора”. Капацитетът му е малък, множество са и жалбите от жителите на квартала, което е причина да се изгради нов и по-голям в Могила.

Промяната по общинския бюджет включва преразпределение на средства в инвестиционната програма от обекти, които ще се изпълнят на по-късен етап и от такива, които са приключили на по-ниска стойност от предвиденото към нови, които се нуждаят от неотложно финансиране. Основна част от преразпределението на разходите е насочено за авансовите плащания по договорите за обекти за ВиК мрежа в кв. „Самара“ 1 и 2.

Средства ще бъдат насочени и към изграждане на асансьор в Центъра за даровити деца, за газово отопление и климатична система. Предвидени са за подмяна газовите котли в Общинска спортна зала „Берое“ (БСФС), зала по баскетбол ДЗУ, сградата на „Инвеститорско звено“, СУ “Христо Ботев“ и газификацията в обновената ДГ № 2 „Зорница“.Разширение е предвидено и за Гробищния парк в село Хрищени. Средства се насочват още и към читалището в кв. „Кольо Ганчев“, към ремонта на физкултурния салон на СУ „Васил Левски“, за почистващ робот за плувния басейн, спиркови навеси и други.

Съветниците дадоха съгласие общината и  „Тролейбусни и автобусни превози“ ЕООД да кандидатстват с проектно предложение по Приоритетна ос 5 „Подобряване качеството на атмосферния въздух на Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.” по процедура „Мерки за адресиране на транспорта като източник на замърсяване на атмосферния въздух”. Целта е да бъде получено финансиране за  доставка на електрически автобуси за обществения транспорт, както и изграждане на зарядни станции. Безвъзмездната финансова помощ за Стара Загора е 45 млн. лева. Ще бъде подписана Запис на Заповед за 18 млн. лева като средства ще бъдат възстановени след приключването на проекта.

Ресорният заместник-кмет Йордан Николов информира, че ще бъде изготвена и нова транспортно-маршрутна схема, с която да се покрият нуждите на пътуващите.