Нов апарат за клиниката по неонатология
Нов апарат за клиниката по неонатология / DarikNews.bg

Клиниката по неонатология в старозагорската болница получи дарение - апарат на стойност 11 000 лева.

Дарението е факт благодарение на благотворителния търг на шоуто на Ники Кънчев в ефира на Дарик радио и фондация „Нашите недоносени деца".

„Получаваме апарат за безкръвно измерване на кръвния билирубин. Това е жълтия пигмент в кожата, който много често при новородените деца е увеличен и се налага да се взимат кръвни проби. При липсата на подобен апарат всичко това е травматично, но неизбежно", коментира пред Дарик доц. Христо Мумджиев, началник на клиниката по неонатологията. Той допълни, че в България подобна апаратура се ползва от няколко години.

„Щастливи сме, че успяхме да вземем този апарат. Благодарни сме, че ние го получихме, защото ни е доста необходим", коментира доц. Мумджиев.

Това е апарат за ежеминутна употреба, а резултатът излиза веднага. Апаратът е в клиниката от два дена и вече е пробван. С него се работи много лесно, допълни началникът на клиниката по неонатологията.

„За съжаление по-голямата част от новата апаратура, която получаваме е резултат от дарения. Едва ли трябва да бъде така, но се радваме, че дарители има", категоричен е доц. Христо Мумджиев.

Около 9% е броят на недоносените деца в България, което е повече от средното ниво за Европа.

Благотворителният търг на Дарик се проведе на 10 декември за шеста поредна година. Той се организира от предаването "Ники Кънчев шоу" заедно със сутрешния блок "Дарик Кафе", спортно шоу "Гонг" и сайтът www.gong,bg.

Средствата, събрани от благотворителния търг на Дарик, бяха връчени на 11 февруари. Рекордната сума от 45 000 лева за шеста поредна година ще подкрепи две организации - „ Аутизъм днес" и „Нашите недоносени деца". Те си поделиха средствата.