Никулден е!
Никулден е! / netinfo

Православната църква отбелязва днес Никулден. Свети Николай, архиепископ Мирликийски, е един от най-почитаните християнски светци. Покровител е на моряците и рибарите. Роден е през 3-ти век в Патара (дн. Мала Азия).

След праведен монашески живот е избран за архиепископ на гр. Мир, Ликийска област. Умира през 342 г. Светите му мощи днес се намират в италианския град Бари. През целия си живот Св. Николай е помагал на страдащите, защитавал е невинните, укрепвал е слабите със словото на истината и вярата.

Освен за именниците, 6 декември е празник за рибарите, търговците, банкерите. По традиция с почит към светеца се пали свещ в черква, вечер се реди именната трапеза, която трябва да обедини цялата фамилия.
В старо българско поверие се казва "На Никулден - колкото гости, толкова пари".  

На масата непременно трябва да има риба, която се счита за „жертва на свети Николай". А той се смята още за семеен покровител, пазител на дома и имота, а на по-младите помага и да се задомят.

В денят на Свети Николай Чудотворец празнуват всички, които носят името на християнския светец. В Община Стара Загора имен ден имат 1004 господа с име Никола, 2442 - Николай, 1342 - Кольо, 48 - Нено и 361 дами, които носят името Николина, 194 - Николинка, 7 - Коля, 20 - Ненка и 2 с името Нена.

Честит празник!