29-годишният Крис съжалява горчиво за небрежното си отношение към опасността
29-годишният Крис съжалява горчиво за небрежното си отношение към опасността / IStock
Старозагорските лекари, които са на първа линия в борбата с коронавируса, са достатъчно на брой, увери директорът на УМБАЛ д-р Йовчо Йовчев.

Повод за коментара му е призивът на здравния министър Костадин Ангелов лекарите от извънболничната помощ да влязат в болниците на помощ на колегите си, които изнемогват.

54 са пациентите, настанени в здравното заведение, има и допълнително разкрито COVID-отделение, има готовност за разкриване и на ново, ако ситуацията се усложни.

В Клиниката по инфекциозни заболявания има осем лекари, а леглата в отделението са 30. Шестима са медиците в отделението по пневмология, което е с 25 легла, от които 19 са заети. За пациентите в реанимация се грижат 13 лекари, пациентите са 9.

Към този момент имаме варианти без да ангажираме лекарите от ДКЦ-тата, увери директорът на УМБАЛ д-р Йовчо Йовчев. В звената има назначени здравни асистенти-в инфекциозното отделение те са четирима, в пулмология-двама, а в реанимация са двама лекарски асистенти и двама здравни.

По-рано през деня здравният министър съобщи, че ще проведе среща и с ректорите на медицинските институти, за да се мобилизират студенти от 6-ти курс медицина на стаж в лечебните заведения, където има недостиг на медицински специалисти. Същият апел ще бъде отправен и към обучаващите се за медицински сестри. Помощта им в болниците ще се счита за държавен стаж, обясни министърът на здравеопазването.