“Нелсен чистота” загуби първото дело срещу Общината
“Нелсен чистота” загуби първото дело срещу Общината / DarikNews.bg, архив

Доскорошният концесионер за чистотата в Стара Загора "Нелсен чистота" загуби първото от трите дела, които води срещу община Стара Загора във Върховния административен съд.

Както е известно договорът с фирмата бе прекратен в края на май на извънредна сесия на Общинския съвет. Съветниците мотивираха решението си с неизпълнение на клаузи по подписания анекс към договора между двете страни.

"Нелсен чистота" обжалва решението пред Административен съд - Стара Загора, който обаче обяви, че в случая не става дума за административен акт, а за взаимоотношения по Търговския закон. Фирмата обаче обжалва във Върховен административен съд. Делото е заведено на 27 юни и по него все още се очаква решение.

Едновременно с него, отново във Върховен административен съд, "Нелсен чистота" заведе дело и срещу обявената от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров и минала през Комисията за защита на конкуренцията открита процедура за възлагане на обществена поръчка чрез договаряне без обявление. Именно по нея за временен концесионер бе избрана софийската фирма "Зауба".

Според магистратите от Върховния административен съд жалбата на "Нелсен чистота" срещу определението на Комисията за защита на конкуренцията е неоснователна.

"Не може да се иска спиране изпълнението на акт, който е изпълнен с приключване на възлагателната процедура. Може да се иска спиране на изпълнение, което не е започнало, или ако е започнало не е довършено до край, но не и на изпълнен административен акт", пише в мотивите на Върховния административен съд. С това съдиите оставят в сила решението на Комисията за защита на конкуренцията, а решението им не подлежи на обжалване.

"Очаквахме това развитие. Предстои обаче решение на случая по същество в КЗК, както и да видим какво ще е развитието на другото дело във Върховен административен съд. Водим и още едно дело, което на първа инстанция бе в Окръжен съд Стара Загора, а на втора в Пловдивския апелативен съд", обяви адвокатът на „Нелсен чистота" Андрей Кирилов.