Нараства броят на заболелите от глаукома
Нараства броят на заболелите от глаукома / netinfo

Към 2020 година се очаква броят на глаукомноболните в света да нарастне до 90 милиона. В България от 10 до 15 процента от случаите, в които има намалено зрение или слепота се дължат на това заболяване.

Глаукомата уврежда зрителния нерв и прекъсва връзката между окото и мозъка. Тя е най-характерна за хора над 40-годишна възраст и се нарежда на второ място сред причините за слепотата. Уврежданията при  глаукома са необратими, затова е важно  болестта да бъде открито навреме. Това каза д-р Тунджа Йостюрк от Университетската клиника в Стара Загора.


По време на семинар, посветен на Световния ден на глаукомата, д-р Йостюрк и  негови колеги  проведоха безплатен профилактичен преглед на старозагорци.


На форума бяха обсъдени и други здравни въпроси. Специално внимание беше отделено на предложението на Европейската комисия за Директива за прилагането на правата на пациентите при трансграничното здравно обслужване.
Тя предвижда всеки един , който  има нужда от здравна услуга на територията, на която и да е страна от Европейския съюз,  да има правото да получи такава в рамките на паричната сума, осигурена от националната осигурителна система.


“Предложението беше внесено през юли миналата година от комисаря по  здравеопазването г-жа Андрула Василиу”, припомни Стефка Колева, която е асистент на евродепутата  Филиз Хюсменова.


“Директивата  предвижда гарантиране на нехоспитализирана грижа в друга държава-член на ЕС до размера, който се предоставя на гражданите в собствената им страна. Пациентите няма да се нуждаят от изрично разрешение за това, а възстановяването на направените разходи ще става от националните социално-осигурителни системи”, поясни Стефка Колева.


Семинарът „Правата на пациентите в Европейския съюз: либералната визия”   е част от  кампанията за защита на правата на пациентите на Алианса на либералите и демократите за Европа.