Намаляват праховите частици във въздуха над Старозагорско
Намаляват праховите частици във въздуха над Старозагорско / netinfo

Устойчиво намаляват праховите частици във въздуха на територията на област Стара Загора,  сочи доклад на РИОСВ-Стара Загора. Анализът е на базата на данни от стационарни автоматични пунктове, които извършват непрекъснат мониторинг на качеството на атмосферния въздух.

На територията на област Стара Загора 24-часов контрол на нивата на фините прахови частици до 10 микрона в атмосферния въздух се осъществява от пункт „Зеления клин" в град Стара Загора и двете OPSIS-системи в селата Ръжена и Остра могила. За периода от 1 април до края на септември тази година не са регистрирани превишения на нормите по този показател в трите населени места.

Четвъртият автоматичен стационарен пункт, който от началото на годината следи концентрацията на фини прахови частици, е в град Сливен. За пролетно-летния период там са регистрирани 19 дни с повишени средноденонощни концентрации по показателя, в резултат на автомобилния транспорт.

През аналогичния, летен период на миналата година. пунктът за контрол на въздуха в Стара Загора също не регистрира превишения на нормите по този показател. Еднократно превишение беше отчетено в село Остра могила, а 8 - в село Ръжена.