Нощно заведение
Нощно заведение / iStock/Getty Images
Посещенията на барове, дискотеки, нощни заведения се допуска при заетост на местата на не повече от 2 квадратни метра. От 00:00 часа тази вечер ще бъде издадена и заповед. В момента в заповедта е записано един човек на квадратен метър.

Сега ограничаваме броя на хората, за да има разстояние между тях, логиката е да отделим различните компании, обясни здравният министър Костадин Ангелов след среща с представители от Асоциацията на заведенията.

Охраната на клубовете ще следи за дистанцията между посетителите, от тази вечер контролните органи ще започнат засилените проверки. Здравният министър призова за активно гражданско общество, което да следи и подава своевременно сигнали за нарушенията.

„Ако постигнем 80-90% спазване на мерките-значи сме постигнали резултат. Необходимо е обаче самосъзнание от страна на всички. Ако само 10% от заведенията са нарушители, ние ще постигнем ефект“, обясни министърът.

По думите му, затварянето на държавата води след себе си до негативни последици.“Ние не искаме това, искаме мерките, които въвеждаме да се спазват от всички, а ние ще засилим контрола“.

Нашият бранш няма да издържи още едно затваряне, за това сме готови на всякакви компромиси. Мисля, че постигаме хубави резултати", каза председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.