Наливат догодина 144 млн. лв. във второкласните и третокласни пътища
Наливат догодина 144 млн. лв. във второкласните и третокласни пътища / DarikNews.bg

До Нова година ще бъде открит пътният възел на автомагистрала „Тракия" край Нова Загора. Лот 2 на магистралата е готов на 70 процента, а Лот 3 - на 60%. Това обяви край „детелината" на Стара Загора министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя пристигна на магистралата, за да инспектира лично строителството й след заседание на Министерския съвет. „На него премиерът прочете писмо на европейския комисар Барозо, с което се дава добра оценка на изпълнението на проекта „Автомагистрала „Тракия", съобщи Павлова.

Министърът потвърди, че сертифицираните 200 млн. лв. за строителството на магистрала „Тракия" са признати и възстановени от Европейската комисия, а 1,5 млрд. лв. е бюджетът за съфинансиране на оперативни програми за следващата година.

Министърът припомни, че до края на годината ще бъдат обявени търгове за изпълнители на рехабилитацията на 15 отсечки от второкласната и третокласната пътна мрежа на стойност 144 млн. лв. В случай, че процедурата върви без обжалване, май месец ще започне работата по възстановяването на тези 236 километра.

Следващата година ще бъде открита и процедурата за избор на изпълнител на обхода на Габрово. Проектирането на тунела под Шипка ще започне вероятно през 2014 г., предполага министър Павлова.