Национално честване „136 години Шипченска епопея
Национално честване „136 години Шипченска епопея / Областна администрация Стара Загора

Областният управител на Стара Загора Живка Аладжова се срещна с областния управител на Габрово Николай Григоров. На връх Шипка те обсъдиха подготовката и организацията на Националното честване „136 години Шипченска епопея".

Кулминацията на отбелязването е на 24 август, когато още в ранното утро в Соколския манастир ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите, след което стартират туристическите походи. На обяд ще започне тържествената част пред Паметника на Свободата.

Честванията се провеждат под патронажа на Президента Росен Плевнелиев.

В работната среща на върха участваха представители на областните дирекции на МВР, на районните управления „Полиция" и на общинските администрации от Казанлък и Габрово.

Живка Аладжова ще помогне за провеждането на тържествата.

„Длъжни сме да направим организацията перфектна. Идеята е да се „съживи" съдбовния момент и да се припомни подвига на чутовния връх, така че всеки, изкачил Шипка да го усети в душите си", каза Аладжова.

В историята на почти всяка война има един критичен момент, едно сражение, което предопределя изхода й. За Освободителната война този преломен момент е свързан именно с Шипченската епопея. Той предопределя историята на България и на целия Балкански полуостров и заслужава нужното внимание и почит в национален план.

Националното дружество „Традиция" ще отвори героичната страница от българската история, пресъздавайки епичните боеве - източно от Паметника на Свободата.

Тазгодишните мероприятия включват две изложби на Регионален исторически музей - Габрово, съвместно с Регионалната библиотека „Априлов - Палаузов", експозиция на творбите от детския художествен пленер на връх Шипка; изложение на НД „Традиция" в Габрово и Казанлък.

200 деца ще участват в състезанието по изкачване на стълбите към Паметника на Свободата от областите Стара Загора, Габрово, Ловеч, Плевен и Велико Търново. Всички те след приключване на надпреварата ще имат възможност да участват в открит урок по история с проф. Андрей Пантев.

На 23 август от 21 часа на пл. „Възраждане" в Габрово ще се състои тържествена заря-проверка.