На Чудомировите дни нищят мемориалните музеи
На Чудомировите дни нищят мемориалните музеи / netinfo
Първата национална среща на тема : “Състояние и проблеми на мемориалните музеи в България” ще се проведе в рамките на 15-тите Чудомирови празници в Казанлък и ще е сред акцентите в програмата.

Това съобщи изпълнителният директор на едноименната фондация Пеньо Терзиев.

Срещата е без аналог досега в страната и за участие в нея се очакват близо 50 директори на подобни персонални музеи в страната.

Голямата цел на първата национална среща е да се изработи Стратегия за развитието на подобни музеи

Форумът се организира с дирекция “Музеи, галерии и изобразителни изкуства” при Министерство на културата.

В рамките на тазгодишните юбилейни Чудомирови дни се очаква Казанлък да е гостоприемен град в един ден за двама заместник-министри на културата.

По традиция Чудомировите празници започват на Благовещение- 25-ти март, рождения ден на патрона- Димитър Чорбаджийски-Чудомир и продължават седмица. В празничния афиш са включени над 30 различни прояви за седмица, като само 8 от тях са с платен вход.

В рамките на празниците за първи път тази година ще се проведе и

първия пленер за поезия на млади творци- “Срещи с Казанлък”.

За първи път ще се организира и националния фотоконкурс посветен на паметта на казанлъшкия фотограф Артин Азинян- “Човекът до мен”.

Сред музикалните предизвикателства на празниците са и “Музика академика”- концерти на млади казанлъшки изпълнители, комичната опера “ Вива ла мама” на Оперното- филхармонично дружество в Пловдив, четвъртият национален фестивал “ Днешните бардове”.

В специален акцент организаторите на празниците превръщат концерта на примата на българската естрада Лили Иванова .

Между 4-10 лева ще са цените на билетите за 8-те платени прояви от Чудомировите дни. Изключение ще е само цената на билета за концерт на Лили Иванова.