карантина
карантина / iStock/Getty Images
Районна прокуратура – Стара Загора наблюдава досъдебно производство за нарушаване на задължителна карантина от 26-годишен мъж.

Мъжът се прибрал в България на 29 март от зона с разпространение на COVID – 19 и декларирал, че ще изпълнява 14-дневната си карантина в Стара Загора. От РЗИ – Стара Загора подали във Второ РУ на МВР – Стара Загора, данни и адреси на лица, които са под карантина, за извършване на проверки.

На 8 април при посещение на полицейски служители в дома му, било установено, че мъжът не е на посочения адрес, защото отишъл до магазина.

Досъдебното производство за неспазването на карантината е взето под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.

След влезли в сила законодателни промени, наказанието за нарушаване на наредба, правила или мерки, издадени против разпространяването или появяването на заразителна болест по хората, по време на епидемия, пандемия или извънредно положение, е до пет години „лишаване от свобода“ и глоба в размер от десет до петдесет хиляди лева.