/ Thinkstock/Getty Images
Намеренията на държавата да вдигне драстично, до 150% учителската заплата през 2021 година, е сред основните причини, които мотивират тазгодишните зрелостници да посягат към педагогическите специалности във висшите учебни заведения. 1500 лева да стане тогава учителската заплата е прогнозата на настоящия просветен министър Красимир Вълчев.

Едва 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години

Драстично е нараснал интересът тази година,
основно сред момичетата за кандидатстване в педагогически факултети на ВУЗ-овете, показва справка от Центъра за кандидат-студентска подготовка в Казанлък, два дни преди финала на тазгодишната кампания по кандитстване във висши училища.

Основните предпочитания да се учат педагогически и филологически специалности са към Пловдисикя университет, следван от Софийския и Великотърновският. Масово девойките записват филологии, химия, биология, история, география, чужди езици, лингвистика.

25 000 учители са в пенсионна възраст

Икономическите специалности и то основно във УНСС-София са на второ място сред предпочитанията на тазгодишните казанлъшки абитуриенти. Завръща се интересът и към инженерните специалности, каза за Дарик Елена Соломера, отговорник в Центъра за кандидат-студентска подготовка.

По думите й, масово младежите предпочитат специалности като мехатроника и компютърни науки, като една от причините е сериозният дефицит на специалисти с такива умения в казанлъшките фирми и възможността за реализация след завършването.

Младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лв

Не на последно място сред мотивацията на младежите да предпочетат инженерната кариера в бъдеще са и бонусите, които местните фирми предлагат на своите специалисти с такива специалности. 480 са младите хора, възползвали се до момента тази година от услугите на Центъра за кандидат-студенти.

Средно всеки един младеж подава документи за кандидатстване в две висши учебни заведения. Таксите за кандидатстване са в широки граници - между 30 и 50 лева за един изпит. При два - сумата се удвоява. Масово кандидатстващите предпочитат редовно обучение, като тази година, за разлика от предходните е намалял броят на кандидатстващите, завършили средно образование в предходни години.