/ Thinkstock/Getty Images
Едва 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години
96762
Едва 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години
  • Едва 8% от учителите у нас са на възраст до 35 години
Осем процента от учителите у нас са на възраст до 35 години, а средно те са на около 49-50 години. За да има достатъчно кадри, в системата трябва да влязат близо 40 хиляди специалисти в следващите 10 години, а в момента най-голям недостиг има на учители по физика и по математика,  каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.
 
Той участва в конференция, посветена на привличането и задържането на младите учители, организирана от Синдиката на българските учители.

Историята на един млад учител, който избра да остане в България

Системата за квалификация и кариерно развитие на учителите у нас е развита добре, а кадровото обезпечаване е фактор за качеството на образованието, заяви председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. "Но след осем години в българската образователна система ще се пенсионират 39 000 учители. Във висшите учебни заведения се подготвят 20 000 студенти, като от тях половината влизат в образователната система", отчете синдикалният лидер.

Просветният министър алармира за очакван недостиг на учители

Според министъра на образованието Красимир Вълчев увеличението на учителските заплати е основният начин за привличане на повече млади хора към учителската професия. В момента минималната основна заплата за младши учител и учител е 760 лева. "След като бъдат направени следващи стъпки с бюджетите за следващите три години, минималната заплата ще достигне 1250 лева", каза министърът.

Младите хора до 25 години биха станали учители при работна заплата от 1500 лв.

По думите му броят на студентите по педагогика се увеличава, но не е достатъчен. "Все още имаме намаление на студентите в професионалните направление педагогика на обучението, което е важно, където са учителите по различните дисциплини. Особено тревожен е недостигът на учители по физика и математика", обясни Вълчев.

Освен привличането на млади учители, важна е и материалната база. През тази година в София ще бъдат открити три нови детски градини, с което новоизградените стават 92, посочи столичният кмет Йорданка Фандъкова.

25 000 учители са в пенсионна възраст

Има подготвени проекти за още осем сгради на детски градини в столицата, строителството започва тази година. През последните години са построени три училища, а в момента се разширява учебната база в Първа английска гимназия в София. Предвижда се изграждане на спортна зала в столичната Френската гимназия и да се разшири училището. Подготвят се проекти за четири нови училища и шест нови спортни зали в училищните дворове, каза столичният кмет.
 
За да е ясно какъв е недостигът на кадри, в кои направления и в кои райони на страната са те, ще бъде създадена информационна система, в която ще се регистрират всички, които придобиват или вече имат педагогическа правоспособност.