Миньорите от Марица Изток се покланят на своя небесен покровител
Миньорите от Марица Изток се покланят на своя небесен покровител / netinfo

Ръководството на Мини Марица Изток избра деня на Св.Иван Рилски – 19 октомври- за финал на честванията на 55-тата годишнина на най-голямото въгледобивно предприятие у нас.

През тези години в дружеството са добити 869 милиона 329 хиляди тона въглища. Бизнеспланът по добив за настоящата година е преизпълнен с 1 млн. 850 хил.тона.

Най-голямото предивикателство пред Мини Марица Изток през 2008 год. ще бъде срязването на целика по въглища в землището на с.Медникарово, съобщи изпълнителният директор на дружеството инж.Иван Марков. Технологичните разработки за тази дейност вече са готови.В момента се извършва преразпределение на персонала в рудниците Трояново - 1 и Трояново-север.Усвояването на това находище е наложително,заради плановете да се построи нова генерираща мощност на лигнитни въглища в енергийния комплекс, припомни инж.Марков. Специалисти от Мини Марица Изток ръководят 15-членна работна група ,която трябва да изработи критериите за избор на изпълнител на новата централа. Групата започна работа на 1 октомври.До Коледа ще бъде ясна процедурата за избор на изпълнителя, прогнозира Иван Марков.

През есенно-зимния период Мини Марица Изток и трите централи в комплекса ще играят решаваща роля за енергийния баланс на страната, заедно с ТЕЦ Бобовдол, ТЕЦ Варна и АЕЦ Козлодуй, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Йордан Димов. Той е в Раднево за финалните чествания на 55-тата годишнина на Мините.

В 9 ч. тази сутрин Негово Високопреосвещенство старозагорският митрополит Галактион ще отслужи тържествена литургия в църкавата “Св.Иван Рилски” в Раднево. По обед той ще освети паметника на светеца-покровител на миньорите и на целия български народ, издигнат край миньорския град.