Министър Клисарова: За да има ефективно образование трябва да има ефективни учители
Министър Клисарова: За да има ефективно образование трябва да има ефективни учители / DarikNews.bg

Въпросът за образованието на децата със специфични образователни потребности е много сериозен. Трябва да имаме индивидуален подход към всяко дете, защото в зависимост от физическото и умственото му състояние, както и неговото развитие трябва да се прецени кое училище да посещава. Това каза в Стара Загора министърът на образованието проф. д-р Анелия Клисарова. Според нея е добре повече деца да бъдат интегрирани, но трябва всичко да бъде съобразено с потребностите им.

„Трябва се направят национални стандарти по професионални направления, които да се покриват от бъдещите доценти и професори", каза министър Клисарова. Според нея е задължително да се въведат реформи и нови програми в българското образование, както и да се създаде нов закон за средното образование.
„Причината е, че се променят условията, средата, децата и ние трябва да вървим с тази промяна. Новият закон за училищното образование и предучилищното възпитание ще бъде предпоставка за това развитие. Ще се постараем да научим децата да мислят, да разсъждават, да правят изводи и да получат т.нар. функционална грамотност и интелигентност".

За да има ефективно образование трябва да има ефективни учители. Трябва да се създадат условия за повишаване квалификацията на учителите, както и постепенно увеличаване на заплатите, коментира министър Анелия Клисарова. Тя допълни, че делегираните бюджети няма да бъдат премахнати, но ще бъдат оптимизирани.

В Стара Загора министърът на образованието се срещна с директори на общински и държавни училища.