/ iStock/Getty Images
В периода от 26-ти април до 1-ви май АГ комплексът ще започне да функционира в сградата на УМБАЛ - Стара Загора на ул. “Генерал Столетов” №13.

родилно
Dariknews.bg


“Забавихме се с преместването на родилното отделение, но причината за това е, че не бях убеден в качеството на ремонтната дейност и назначих проверка. Тя продължи доста дълго време, през което ремонтът беше замразен”, обясни директорът на УМБАЛ професор д-р Йовчо Йовчев.

родилно
Dariknews.bg


Условията, които трябва да покрие новото помещение на родилното и неонтологичното отделение са по европейските стандарти - специален вид мазилки, осветление съобразено с изискванията, антибактериално покритие по стените в неонтологията и всичко необходимо за адекватни грижи към родилките и новородените.

родилно
Dariknews.bg


На 25-ти април приключват последните детайли по ремонтната дейност на АГ комплекса, а най-късно на 1-ви май там ще проплаче и първото новородено бебе.

родилно
Dariknews.bg


Д-р Йовчев припомни, че болницата е кандидатствала по 3-годишен проект за цялостно обновяване на отоплителната система и вече има частично финансиране.

“Това лято ще пребазираме котлите на парната инсталация - ще изградим нова водна централа. Проектът вече е внесен в общината за съгласуване. С одобрението му ще намалим с около 10% разхода за отопление, защото централата ще бъде пребазирана на 50 м от болницата, вместо на 350 м, както е в момента”, допълни д-р Йовчо Йовчев.

родилно
Dariknews.bg


В случай, че бъдат отпуснати допълнителни средства ще се подменят всички вертикални щрангове на отоплителната инсталация и радиаторите в лечебното заведение. Третият етап е изграждането на нова вентилационна система, която да охлажда болницата през летните дни.