Масираните проверки на училищните автобуси ще продължат
Масираните проверки на училищните автобуси ще продължат / Dariknews.bg, архив

До този момент проверката на училищните автобуси, която започна в началото на септември показва, че инспектираните превозните средства отговорят на нормативните изисквания и са технически изправни. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова. Тя уточни, че масираните проверки ще бъдат до края на месеца, като след това ще се извършва постоянен контрол през цялата учебна година.

Инспекторите на ИА „Автомобилна администрация" до момента са констатирали 4 нарушения от проверени 1600 автобуса, за което са съставени 4 акта. Само един от актовете е за техническа неизправност - износени гуми, като автобусът е спрян от движение до отстраняване на нарушението и докато не премине периодичен технически преглед. Другите три акта са за липса на задължителните табели, обозначаващи превоз на деца и за липса на заверка на пожарогасители.

Министър Ангелкова допълни, че се проверяват, както автобусите на частни фирми, така и превозните средства, които са собственост на Министерството на образованието и науката и на общините.

Министър Николина Ангелкова призовава всички превозвачи, отговорни институции и директори на училища да гледат изключително сериозно на превозите на деца и да обръщат внимание на техническото състояние на превозните средства, предпътните технически и медицински прегледи, както и на поведението на водачите, защото това са едни от най-важните елементи, свързани с безопасността на превозите.

По време на събитието министър Ангелкова обяви, че по отношение на безплатните превози на деца по редовни автобусни линии, по настояване на браншовите организации е предложено на Министерството на финансите да бъдат увеличени средства, за субсидиране на тези превози с близо 5 млн. лв., което да бъде заложено в бюджет 2015 г.